The Insurer heeft een interessant artikel geplaatst over de vijf belangrijkste trends in duurzame verzekeringen in 2024, die verzekeraars helpen inspelen op de uitdagingen van klimaatverandering. Om het eenvoudig te maken heb ik een korte Nederlandstalige samenvatting gemaakt.
1. Koolstofverzekeringen:
De groei van koolstofverzekeringen richt zich op het verzekeren van CO2-compensaties en opslag, wat bedrijven helpt hun uitstoot te compenseren. Verzekeraars kunnen risico's dekken, zoals het falen van compensatieprojecten of fraude met koolstofkredieten.
2. Sociale impact:
Er is steeds meer aandacht voor verzekeringsproducten die kwetsbare personen of groepen ondersteunen bij het omgaan met klimaatverandering. Denk hierbij aan microverzekeringen die betaalbaar zijn voor personen in risicogebieden. Deze producten helpen kwetsbare groepen hun weerbaarheid te vergroten, vooral in gebieden die te maken hebben met natuurrampen zoals overstromingen en droogtes.
3. Klimaatrapportage:
Verzekeraars worden geconfronteerd met strengere regelgeving omtrent klimaatrapportage. Bedrijven moeten transparant zijn over hun klimaatimpact, investeringen in fossiele brandstoffen en hun plannen voor de energietransitie. Dit verhoogt de druk op verzekeraars om inzicht te geven in hun blootstelling aan klimaatrisico's en hun strategieën om die te beheersen.
4. Natuurherstellende en beschermende oplossingen:
Verzekeraars ondersteunen steeds meer projecten gericht op natuurherstel en -bescherming, zoals herbebossing en het herstel van kustlijnen. Deze natuurgebaseerde oplossingen helpen niet alleen bij het verminderen van CO2-uitstoot, maar ook bij het verminderen van schade door natuurrampen. Verzekeraars ontwikkelen gespecialiseerde producten om de risico's van deze projecten te dekken, en dragen zo bij aan het behoud van biodiversiteit en bescherming tegen klimaatverandering.
5. Energietransitie:
De energietransitie naar duurzame energiebronnen biedt verzekeraars nieuwe kansen. Verzekeraars investeren in hernieuwbare energieprojecten zoals wind- en zonneparken en ontwikkelen verzekeringsproducten om de specifieke risico's van deze projecten, zoals weersinvloeden en technologische storingen, te dekken. Hierdoor kunnen deze duurzame energieprojecten financieel levensvatbaar worden, terwijl verzekeraars tegelijkertijd hun investeringsportefeuilles verduurzamen.
Verzekeraars gaan zich dus steeds meer richten op het ontwikkelen van nieuwe verzekeringsproducten die inspelen op de uitdagingen van klimaatverandering en de energietransitie. En ze gaan ook meer investeren in preventie van schade aan - en herstel van - natuurgebieden.
Daarbij is en blijft gedetailleerde data de key tot succes. Met de juiste data kunnen verzekeraars een goed inzicht krijgen in de samenstelling van de verzekeringsportefeuille en kan gemeten worden wat de resultaten zijn van deze nieuwe trends.
Bron:
Comments